Echoscopie is een veilige onderzoeksmethode om je kindje al tijdens de zwangerschap in beeld te brengen. Bij het maken van echo´s worden geluidsgolven het lichaam ingestuurd. Deze botsen tegen een object (de baby) en worden teruggekaatst naar de camera. De computer maakt hier 2D-, 3D- of 4D-beelden van. Op deze manier kunnen de organen en andere inwendige structuren van de baby worden onderzocht.
Echoscopie kan zowel uitwendig via de buik of inwendig via de vagina plaatsvinden. In de eerste 10 weken van de zwangerschap wordt meestal een inwendige echo gedaan. De baarmoeder is op die manier beter in beeld te brengen en de echo wordt hierdoor betrouwbaarder. Na 10 weken is de baarmoeder meestal groot genoeg om via een uitwendige echo je baby in beeld te krijgen.
Wij bespreken direct met jou (en je partner) de uitslag en de bevindingen komen in je eigen dossier. Het echoscopisch onderzoek is te volgen op een groot scherm. Natuurlijk krijg je foto’s mee.
Een (pret)echo levert niet altijd kwalitatief goede beelden op. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de hoeveelheid vruchtwater, de ligging of beweeglijkheid van de baby of met je eigen postuur (veel buikvet).
Uit ervaring weten we dat een afwijking niet altijd op een echo wordt waargenomen. Een echo geeft dus geen garantie op een gezond kind. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond en zonder afwijking geboren.
Het kan ook gebeuren dat iets wat op de echo op een afwijking lijkt, later niet wordt teruggevonden en dus niets te betekenen heeft.
Kwaliteit staat centraal in onze echopraktijk. Daarom werken we met de allernieuwste apparatuur. De echoscopisten van Wereldkiek zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten op het vakgebied. Kundig, bij de tijd en betrokken; dat is hoe we willen werken.
“Goed werk, fraaie echo, ik zie een echoscopist die heel nauwkeurig werkt.” (audit 2019)
“Verzorgde, systematisch en compleet uitgevoerde 20 wekenecho’s. Kwaliteit van de beelden is hoog. Zeer goed!” (audit 2014)
Vitaliteitsecho
Dit zal je eerste echo zijn, waarbij we onderzoeken of de zwangerschap intact is. We kijken of het kindje zich in de baarmoeder bevindt, of het hartje klopt en of het om één of meerdere kindjes gaat. Deze echo krijg je als service van de praktijk en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Echo bij vaginaal bloedverlies
Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft te maken met bloedverlies tijdens de zwangerschap. Vaak is dit onschuldig en kortstondig. We kunnen een echo uitvoeren om te controleren dat alles nog steeds goed verloopt. Mocht je heviger bloedverlies ervaren in combinatie met heftige krampen, dan kan er een miskraam dreigen. Bij spoed kun je ons ook altijd bereiken, waarna we overleggen of een echo noodzakelijk is.
Termijnecho
De termijnecho gaat je meer inzicht geven in je uitgerekende datum en dus ook hoe lang je al precies zwanger bent. We voeren enkele metingen uit, waaronder de grootte van het hoofd en de grootte van de baby van kruin tot stuit. Wanneer alles in orde is daalt de kans op een miskraam na deze echo tot 1-3%.
13-weken echo
Tijdens de 13-weken echo onderzoeken wij of er sprake is van lichamelijke afwijkingen bij je kindje. Deze echo is niet verplicht en je eigen keuze. De kans bestaat dat we een afwijking tegenkomen, zoals een open rug of een bepaalde hartafwijking. Doordat het onderzoek nog vroeg in de zwangerschap is, creëer je meer tijd voor jezelf om te bepalen wat je met de uitslag wilt doen en of je de zwangerschap wilt voortzetten. Lees hier meer over prenatale screening, de 13-weken echo en de 20-weken echo. Lees meer op pns.nl
20-wekenecho
De 20-wekenecho verschilt niet heel veel van de 13-wekenecho, behalve dat het kindje in je buik verder ontwikkeld is. Hierdoor kunnen we veel meer details zien en kunnen we het beter beoordelen. Ook bij dit onderzoek bepaal jij zelf of je deze wilt laten uitvoeren. Tijdens deze prenatale screening kijken we specifiek naar lichamelijke afwijkingen, welke nu iets makkelijker te zien zijn.
Groei-echo
Tijdens de groei-echo beoordelen we de groei van het kindje. We meten het hoofd, de buik en een bovenbeen. Ook wordt de hoeveelheid vruchtwater vastgesteld en kunnen we een groeicurve voorspellen. Door deze echo kunnen we de gezondheid van je kindje goed in de gaten houden.
Echo voor placentalokalisatie
Deze echo hoeft niet bij iedereen uitgevoerd te worden. Als we tijdens de 20-weken echo hebben vastgesteld dat de placenta te laag ligt, dan is het verstandig om deze echo te doen. Rond de 32 tot 34 weken kunnen we controleren of deze nog steeds te laag ligt, want dit kan een belemmering zijn voor een natuurlijke bevalling.
Liggingsecho
Na 35 weken gaan de meeste kindjes indalen in de buik, wat betekent dat ze een natuurlijke ligging aannemen om geboren te worden. Tijdens de liggingsecho wordt uitgevoerd wanneer de verloskundige twijfels heeft over de ligging van de baby. Mocht je kindje niet indalen, dan kun je het een handje helpen door middel van een versie, uitgevoerd door een gynaecoloog.